Barion Pixel

Miért olvass meséket gyermekednek?

Hogy miért?

Mert sok mindennel gazdagodik az élete.

Mert hihetetlenül sokat tanul belőle és fejlődik általa.

Mert nagyszerű közös időtöltés nektek.

Mert te is belecsöppensz egy csodálatos világba, kizökkensz a hétköznapokból és varázslatos történetekben találod magad.

Mert a mese megoldásokat tár fel előttetek.

Mert intelligens gyermeket formál.

S mert a mese kimondhatóvá teszi a kimondhatatlant.

  • Erősíti a kapcsolatot köztetek

A legfontosabb a közösen eltöltött minőségi idő, melyet csak még inkább gazdagít egy jól megírt és elmesélt történet. Nagyszerű eszköz gyermeked lelki szükségleteinek kielégítésére. Bőven túlmutat a szórakozás, a kikapcsolódás fogalmán, igazi kis rituálé, ami megteremti az intimitást köztetek.

  • Szókincs gyarapodása, nyelvi érzék fejlesztése

A mese segíti gyermeked szókincsének bővülését és biztosítja a nyelvtani szerkezetek gyakorlását is. Elősegíti beszédfejlődését. A szókincs aktivizálásához többszöri meghallás szükséges, ebben sokat segít, ha többször hallja akár ugyanazt a mesét. Tehát ha csemetéd újra és újra egy bizonyos mesét akar meghallgatni, ne habozz neki sokadszorra is felolvasni azt. Még ha már az agyadra is ment, akkor se mondj nemet.

  • Biztonságot ad

Vannak a te gyermeked életében is számára rémisztő jelenségek, amiket még nem tud értelmezni, feldolgozni. Ha mesélsz neki, te, a szeretett felnőtt, azzal egy biztonságos képzeletbeli keretet vonsz a problémái köré.

  • Nyugtat, feszültségoldó és feldolgozza általuk a problémáit

Mesehallgatás közben gyermeked megnyugszik: teste ellazul, légzése lelassul. Ez már önmagában oldja benne a feszültséget. A történetet hallgatva gyermeked is a mese részévé válik. Szorongásait és a környezete iránt érzett, számára megfogalmazhatatlan dühét kivetíti a mese negatív szereplőibe, így oda is irányítja ezeket az érzéseit, s a gonosz megbüntetésével megszabadul tőlük.

  • Fejlődik a fantázia, képalkotás

A képernyőn nézett mesét gyereked készen kapja. A szóbeli mesélés alkalmával az agyában belső képek keletkeznek. A hallottak alapján saját képzelőerejére támaszkodva alakítja ki a figurákat és a jellemeket. A mese folyamatosan edzésben tartja a fantáziáját.

  • Morális, erkölcsi tanulságtétel

A gyermeked megtanulja felismerni a negatív szereplőket, a jókkal pedig szimpatizál. A mesékben előforduló szélsőséges jellemek (valaki vagy jó vagy rossz) nem feltétlenül jelennek meg a valóságban is, viszont a jók mindig törvényszerűen elnyerik jutalmukat, a rosszak pedig büntetésüket, így megtanul különbséget tenni jó és rossz között.

  • Érzelmi intelligencia, empátia

A gyermek a mesén keresztül megtanulja felismerni az események közötti összefüggéseket, megtanulja értelmezni a történeteket és átlátni az egyszerű emberi kapcsolatokat. A mese a nehezen meghatározható érzéseket formába önti. Gyermeked – azonosulva a különböző szereplőkkel – begyakorolja, hogyan váltson nézőpontokat. Ezáltal fejlődik az érzelmi intelligenciája és empatikus képességei kialakulnak.

  • A mese gyógyít

A rendszeresen mesét hallgató gyerekeknek nagyobb az ellenállóképessége a betegségekkel szemben. Fejlettebb az immunrendszerük. A mese feldolgozása során gyermeked pihen, ellazul, így a szervezete is regenerálódik közben.

  • Anyanyelvi fejlettség

Anyanyelvi fejlettségben másfél évvel is megelőzi gyermeked a kortársait iskolakezdéskor, ha minden nap mesélsz neki.

  • Olvasás iránti érdeklődés felkeltése

A mese nem csak szórakoztat, hanem nevel is. Felkelti gyermeked érdeklődését az írott világ iránt már akkor, amikor ő maga még nem tud olvasni. Így később olvasni szerető, tájékozott ember válik belőle.

Szólj hozzá!

További cikkek