Barion Pixel

Mit játsszunk novemberben?

Elfoglaltságok gyerekekkel őszutón

Novemberben már túl vagyunk az óra visszaállításán, így sokkal korábban sötétedik, előbb elbújik a Nap. S egyre hidegebb is van már. A szabad levegőn tartózkodás persze ilyenkor is fontos és szükséges, csak az időtartama rövidül a hideg beköszöntével.

Sokan azt mondják, az ősz szomorú évszak. Nekem nem az, sohasem volt, mindig is a kedvenc évszakom volt az ősz. Ahogy a természet is éli tovább az életét – föld alá, odúkba, barlangokba szorulva – úgy mi, emberek is haladhatunk tovább. Csak kicsit csendesebben, óvatosabban, körültekintőbben talán. Kényelmesebb behúzódni a meleg szobába, s ha akarjuk, ma már a sok kütyüvel bekerül a világ is a zárt terünkbe. Nem gondolom, hogy ez feltétlenül jó.

Én szívesebben hagyom kint a világ zaját. Egy jó könyv sokkal jobb barát, mint megannyi álságos látszatélet figyelgetése a közösségi oldalon át. Kevesebbet vagyunk a játszótéren kisfiammal, így marad idő itthon a közös programokra, tanulásra, olvasásra. Nagycsoportos óvodásként sok a dolga. Logopédushoz jár, minden nap gyakorolok vele. Iskolaelőkészítő feladatokat old meg különböző foglalkoztatókban. Előkerülnek a társasjátékok is, melyeket nyáron szabadságra küldött. Lefekvéskor pedig mesét olvasok neki.

S hogy mik is azok a dolgok, melyeket végezhetünk csemetéinkkel házunk, lakásunk nyugalmában? Felsorolok néhányat, de természetesen nem teljes a lista, csak hátha valamitől annyira elszoktunk már, hogy eszünkbe se jut.

  • Festés, rajzolás, színezés.
  • Gyurmázás.
  • Társasjátékok, memória kártyák, kártyák.
  • Kirakózás.
  • Papírhajtogatás.
  • Kézműveskedés.
  • Legózás.

Ne feledjük, nem a gyermekünk állandó és folyamatos szórakoztatása és lekötése a feladatunk, de bizonyára időnként jól esik neki is és magunknak is, ha beiktatunk a napirendünkbe egy kis kikapcsolódást velük.

Egy régi könyvemből (A NYITNIKÉK KALENDÁRIUMA) lestem pár érdekes játékot, melyeket akár kisiskolás gyerekekkel játszhattok:

  • Alliterációs játék

Mondjatok egy szót, csináljatok belőle képet úgy, hogy minden szó azonos hangzóval kezdődjék. Például:

Csalogány csalogatja csintalan csemetéjét csicseregve, csaló csókák, csúszkáló csuszkák, cseresznyéző csízek csúzliznak, cserszömörcét csipegetve.

  • Eszperente játék

Mondjatok egy helyzetet, azután meséljétek el, de úgy, hogy csak az „e” magánhangzó szerepeljen a használt szavakban. Például:

Helyzet: Egy ember tevén megy a sivatagban.

Történet: Egy ember meg egy teve tekereg. Melege lehet emberemnek. Lenge lepel kellene, de elfelejtette, mert nem sejtette e meleget. E terepen elege lehet. Mehet. Vele egy teve. Neve: Ede. Eleped, mert egyetlen csepp sem esett. Ez kellemetlen. Leheveredne, de teste e melegben elszenesedne. Egyet tehetne: ehetne. Kedve lenne, de nem lel egyetlen levelet sem.

  • Ki hogyan beszél?

Andersen – mesésen

birkózó – félvállról

borbély – habozva

fagylaltos – hidegen

kertész – kertelve

rab – zárkózottan

repülő – szárnyalóan

súlydobó – dobálózik a szavakkal

üveges – átlátszóan

varrónő – egymásba ölti a szavakat.

Találjatok ki hasonlókat!

S ha netán még nem tettétek ki a madáretetőket, ne késlekedjetek vele. A madaraknak ilyenkor magas kalóriatartalmú, sok hőt fejlesztő eleségre van szükségük, mint például: kendermag, napraforgómag, köles, mák, zab, tökmag, dinnyemag. A cinkék kedvelik a szalonnabőrt is.

Szólj hozzá!

További cikkek