Barion Pixel

Miért kell a gyereknek a hidegben is játszani a szabadban?

Gyermekem születése óta nagyon gyakran találkozom azzal a felfogással, hogy ha hideg van, ki ne vigyük a gyereket a szabadba, mert megfázik. Sokaknak a gyerek egyenlő a megfázással. Némi túlzással persze, de ez nagyon jellemző bizonyos emberekre.

Én magam nem feltétlenül szoktam abba a hibába esni, hogy másokat oktatok, hogyan kellene az öltözködési szokásaikat megváltoztatni, így – velük ellentétben – csendben őrlődöm a meg nem értés és az „Úristen, ezek hol élnek?” állapotában, mikor látom, hogy plusz 6 fokban is vastag téli overálban viszik a gyereket az óvodába, aztán délután a 16 fokban mindenféle gondolkodás nélkül ugyanúgy ráadják. Persze az alatta viselt nadrág nem maradhat el ekkor sem. Tél van. Megfázik. Mindegy, mennyi a hőmérséklet.

Szóval az én kisfiam nincs vastagabban öltözve, mint én. Télen is lemegyünk a játszótérre, kimegyünk a szabadba. A szervezetnek szüksége van a friss levegőre és a mozgásra. Réteges öltözet, magasszárú, vízálló bakancs vagy csizma, sapka, sál, ha kell, kesztyű is.

Sajnos vagy nem sajnos, manapság már nincs részünk igazi, nagy hóban, mint gyerekkoromban, de a hógolyózáson, hóember építésen, szánkózáson kívül is akadnak lehetőségek a játékra, mozgásra télen is. Én a magam részéről rábízom a gyerekre.

Ha nekem még mindig nem hiszel, lássunk néhány okot, hogy miért menjünk télen is a szabadba:

  • A szabadban sokkal kisebb a fertőzések veszélye, mint zárt térben.
  • A téli napfény is ad némi D-vitamint a szervezetnek, még ha nem is annyit, mint nyáron.
  • Kint a parkban sokkal nagyobb a mozgáslehetőség, mint bent a lakásban.
  • Kevesebb időt lesz gyermeked a televízió, számítógép, tablet, telefon előtt.
  • Jobban és kellemesebben elfárad, így este könnyebben elalszik.

Szólj hozzá!

További cikkek