Barion Pixel

Miért nem értékelik a hozzád közel álló emberek, amit értük teszel?

szeretetnyelvek

Az 5 szeretetnyelv

„A szeretet nyelve egyetemes, ám ahányan vagyunk, annyiféle nyelvjárását beszéljük”

(Gary Chapman)

Veled is előfordult már, hogy a szereteted kifejezése nem úgy sikerült, amilyennek te szántad azt? Hogy félrement, akárhogy is próbáltál párodnak, családtagodnak, barátodnak a kedvében járni? Sajnos ez fordítva is igaz lehet. Ők sem biztos, hogy ugyanazt a nyelvet beszélik, mint te. Azon a szeretetnyelven fogadjuk be és fejezzük ki a másik számára a szeretetet, amelyre a legfogékonyabbak vagyunk.

Gary Chapman amerikai család- és párterapeuta szerint a szeretetet ugyanúgy tanuljuk, mint az anyanyelvünket, a szeretet közlése pedig öt kommunikációs csatornán zajlik.

Akkor lássuk, melyek ezek a szeretetnyelvek

  1. Elismerő szavak

Az az ember, akinek az elsődleges szeretetnyelve az elismerő szavak, többre értékeli a jó szót, a dicséretet a cselekedeteknél. Az elismerés vonatkozhat a személyre, valamely cselekedetére, külsejére, tulajdonságára.

  1. Minőségi idő

Akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, tiszteljük meg osztatlan figyelmünkkel, mert ebből érzi szeretetünket. Mindeközben olyan tevékenységet végezzünk csak, amely nem akadályozza és nem tompítja odafigyelésünket. Tehát a telefon böngészése, televízió nézés vagy újságolvasás nem lehet opció. A lényeg az együttlét, a kapcsolódás.

  1. Ajándékozás

Ebben az esetben nem az ajándék anyagi értéke a mérvadó annak az embernek a szemében, aki ezen a nyelven kommunikál és fogadja be a szeretetet, hanem a tudat, hogy időt szánt a másik arra, hogy neki ajándékot vásároljon, kitalálja, minek örülne és megtalálja számára. Ezek lehetnek apró kis meglepetések, amelyek miatt érzi, hogy gondolunk rá és megbecsüljük őt.

  1. Szívességek

Ellentétben az elismerő szavakat értékelő emberekkel, a szívességek szeretetnyelvén beszélő személyek számára a cselekedetekkel fejezzük ki megbecsülésünket irányukban, nem a szavainkkal. Az ilyen típusú ember segítségre, szívességekre vágyik, s ezektől érzi, hogy törődünk vele.

  1. Testi érintés

Az adott ember kultúrájára jellemző elfogadott érintésekkel fejezhetjük ki számára szeretetünket, akinek a testi érintés az elsődleges szeretetnyelve. Neki fontos a fizikai közelség és elérhetőség.

Mit tehetünk?

Mindannyiunknak van egy elsődleges és másodlagos szeretetnyelve, amelyek nagyobb hatással vannak ránk, mint az összes többi. Mind kifelé, mind befelé irányulva.

A másik ember szeretetnyelve felfedezésének módja lehet, ha megfigyeljük, ő hogyan fejezi ki szeretetét mások felé, miről panaszkodik a legtöbbször és mit kér másoktól. Mert mindenki úgy nyújt szeretetet, ahogy elvárja másoktól.

Ha nem vagyunk tisztában saját elsődleges szeretetnyelvünkkel, ma már nagyon sok ehhez kapcsolódó tesztet találhatunk az interneten, melyek segítenek a beazonosításban. S ha kíváncsiak vagyunk szeretteink melyik verziót értékelik elsősorban, akkor velük is elkészíttethetjük a kérdéssort.

Párunkkal való kommunikációnk jelentős javulásának kulcsa lehet a másik szeretetnyelvének ismerete és használata. Azé a nyelvé, amit ő is megért. Ugyanígy alkalmazhatjuk gyermekeinkkel, barátainkkal, szüleinkkel, vagy bárkivel, akihez szeretet fűz minket a kapcsolatunk javítása érdekében a szeretetnyelven való érintkezést.

Töltsük fel egymás szeretet-tankját minél gyakrabban, hogy érzelmi szükségleteink ne maradjanak kielégítetlenül.

S ha még egy kicsit tovább is mennénk:

Szólj hozzá!

További cikkek