Barion Pixel

Karácsonykor távol a családtól

Nem mindenkinek adatik meg, hogy együtt töltse szeretteivel a karácsonyt. Jézus születésének keresztény ünnepét, amely a nem vallásos emberek körében is a szeretetet, a családi együttlétet jelképezi. Valakinek még az sem valósul meg, hogy munkaideje leteltével otthonában szerető rokonai fogadják, mert olyan távol él tőlük, hogy ez nem lehetséges.

Heni 4 gyermekes családanya, feleség, dolgozó nő. Hosszú évek óta vendéglátásból keresi a kenyerét külföldön, a karácsony pedig a vendéglátásban munka – ahogyan ő fogalmazott – tehát ilyenkor gyakorlatilag nincs jelen a családja életében. 

Karácsony a szeretet ünnepe. Mióta töltöd a családodtól távol a karácsonyt?  

„A karácsonyt már közel 10 éve külön, de mégis együtt ünnepeljük a modern technikának köszönhetően.”

4 gyermeked van. Ők hogyan viselik? Mivel tudod őket kárpótolni a hiányodért? Van-e esetleg egy másik ünnep, esemény, amit mindenképpen együtt töltetek?

„A gyerekek nagyon könnyen tudnak alkalmazkodni minden helyzethez. Ez is sikerült. Csak el kellett magyarázni nekik, miért. A hiányt pótolni nem lehet, de mindig felhívnak, videóchatelünk órákat. Mintha ott lennék. Majdnem. Az ünnepek nem fontosak már a mi családunkban. Az a legfontosabb, hogy amikor együtt a család, az maga legyen az ünnep.”

Te hogyan éled meg az ünnepeket a szeretteid nélkül? Idegenek között, akik szintén nem a családjukkal töltik az ünnepet. Nem frusztráló így a családod nélkül? Esetleg már megszoktátok ezt a helyzetet és természetes a külön ünneplés számotokra? 

„Az ünnepek nagyrészt munkával telnek nekem. Amikor pedig otthon vagyok, folyamatos online családi élet folyik. 1000 km-re vannak, mégis együtt vagyunk. A munkahelyem egy rehabilitációs klinika étterme, itt még több érzelem nyilvánul meg ünnepek táján. Igyekszünk mindenkire még több figyelmet fordítani, több mosolyt adni. Nem frusztrál semmi, az én motivációm a munkámban amúgy is az, hogy mosollyal, elégedetten távozzanak a vendégek. A külön ünneplést sosem lehet megszokni, persze, hogy vágyunk egymás társaságára, inkább azt mondanám, elfogadtuk ezt a helyzetet így. Most utazgatni is nehézkes a covid miatt, tehát a meglepetés látogatás sem opció.”

Vannak esetleg kint olyan barátaid, akikkel közelebbi a kapcsolatod, s így valamennyire kárpótolni tudnak a családod hiányáért? 

„A családom hiányát a barátok, munkatársak töltik be.”

Nehéz döntés volt, hogy ezt az életet válaszd, vagy valamit valamiért elv alapján, illetve a színvonalasabb élet reményében járható útnak tűnt? Megbántad-e valaha? 

„Nehéz döntés volt elhagyni a családot, barátokat az anyagi helyzet normalizálása érdekében, de ez volt megírva. Elfogadtuk. Nem bántuk meg.”

Mit kérnél karácsonyra, ha lehetne 3 kívánságod? A lehetőségeket figyelmen kívül hagyva, akár elszakadva a realitás talajától. 

„Karácsonyi kívánságok? Legyen mindenki egészséges. Együtt legyen a család. Boldogság a gyerekek arcán.”

Szólj hozzá!

További cikkek