Barion Pixel

Miért és hogyan díszítjük a karácsonyfát?

A karácsonyfa-állítás szokása Skandináviából származik. Magyarországon csak a 19. század második felében kezdett elterjedni. Először csak a nemesi családoknál, később a módosabb polgároknál is. A szegényebb társadalmi réteghez tartozók körében csak a 20. században honosodott meg a karácsonyfa-állítás.

A fa feldíszítése a 16. században vált divatossá. Ekkor még diót, almát, illetve fából és textilből készül díszeket aggattak az ágakra. A fa tetején eredetileg a csúcsdísz helyett csillag állt, amely Jézus földi születésének szimbólumaként is tekinthető, jelképezve a betlehemi csillagot, mely elvezette a három királyt a jászolig.

Karácsonyi szimbólumok jelentése

Az örökzöld fenyőfa az örök életet és az áldozatkészséget szimbolizálja.

A gömbök a teljességet, az univerzum végtelenségét fejezik ki: bolygók, csillagok, égitestek. Ezek ereje hatással van életünkre. Törékenységük az élet változásaira, mulandóságunkra figyelmeztet.

A mézeskalács és az apró figurák a gyermekkor csodáját adják vissza. Az ajándékozás önfeledt örömét is szimbolizálják.

A csengettyű jelzi, hogy megérkeztek az angyalok. Jó energiákat teremt a hangjával, mivel rezegteti a levegőt.

A csúcsdísz, mely eredetileg csillag volt, a jó hírt hozza, hogy megszületett a kis Jézus.

A szaloncukor nem hagyományos szimbólum, inkább a modern kor hozadéka. Az édes íz az égiek ajándéka.

A gyertya maga a fény. A gyertya megsemmisül, miközben fényt ad, ahogy Jézus is. A viasz, a kanóc és a láng a Szentháromság, illetve a test-lélek-szellem hármasságának szimbolikáját hordozza.

A csillagszóró a betlehemi csillagot tükrözi, amely a jó hírt hozza, megmutatja a Megváltó születésének helyét.

Az eredendő bűn jelképe a kígyóra hasonlító girland. Befonja az életfát.

Az angyalkák Advent angyalainak hangjára figyelmeztetnek. Akik meghallották, megélik önmagukban a belső karácsonyt.

Az angyalhaj a titkot, a megfoghatatlant jelképezi. Nem láthatunk és nem érthetünk meg mindent. Ehhez alázat és hit kell. A jászol szalmájának analógiája.

A dió és az alma a Tudás fája, az Életfa, az eredendő bűn szimbóluma. A tudás, amit Isten eltiltott: bűn. A dió a bölcsesség jelképe is, hiszen az emberi agyat mintázza. A pici dió magjában ott rejtőzik a fa lehetősége, de egy emberöltőnyi idő, mire termőre fordul. Ez a jövő nemzedékbe vetett hit. Az aranyalma, aranydió maga a fénylő bölcsesség.

A színek jelentése

Arany: Nap, mint férfi minőség. Gazdagság.

Ezüst: Hold, mint női minőség. Odaadó, tápláló anya.

Piros: termékenység, élet, halál, bűn.

Fehér: tisztaság, ártatlanság.

Zöld: remény, élet.

Hogyan díszítünk ma?

Manapság rengeteg módja és kialakult divatja is létezik a karácsonyfa díszítésének. Van, aki minden évben új díszeket vásárol, új koncepciót talál ki, esetleg új színkombinációt. S akad olyan is, aki ragaszkodik a megszokott, akár örökölt díszeihez.

Vannak a hagyományos vagy modern díszeken túl is ötletes lehetőségek. Én például többször is azt csináltam, hogy nem akasztottam semmi mást a fára, csak szárított narancskarikákat és mézeskalácsot. Természetesen mindkettőt magam készítettem. Az égősor és a csúcsdísz persze nem maradt le. Gyönyörű szép és az illata leírhatatlan. Ezt fokozhatjuk még felfüggesztett fahéjdarabokkal is.

Kisgyermekes anyukáknak, családoknak különösen jó kis közös program lehet együtt karácsonyfadíszeket készíteni. Persze csak ha van hozzá kedvünk, némi kreativitásunk és megfelelő mennyiségű időt is rá tudunk szánni.

Só-liszt gyurma házilag könnyedén és olcsón kikeverhető, gyúródeszkán ki lehet nyújtani, majd sütikiszúróval, mézeskalácsfigurákkal formákat gyárthatunk belőle. Természetesen a lyukat ne felejtsük ki, amibe be tudjuk majd dugni a madzagot vagy fonalat, amivel felkötjük a fára. Kiszáradás után akril festékkel gyönyörű színeket és egyedi mintákat varázsolhatunk rájuk.

Mézeskalács helyett süthetünk vajas kekszet is a fára. Pattogatott kukoricából girlandot lehet fűzni. A házi szaloncukor recepteknek tömkelege található az internetes portálokon. Érdemes kipróbálni.

Óvodásokkal akár papírból, fonalból, fenyőtobozból is készíthetünk egyszerűbb díszeket. Mi gyerekkoromban arany celofánba csomagolt diót is akasztottunk a fára. Kézműves boltokban lehet kapni hungarocellből, fából díszalapokat, amiket aztán ragasztással, festéssel tovább dekorálhatunk. A lehetőségek tárháza végtelen, de úgy gondolom megéri. Személyesebb, meghittebb lehet az ünnep azáltal az energia által, amit a közös időtöltésbe, a készülődésbe, örömvárásba fektetünk.

Szólj hozzá!

További cikkek