Barion Pixel

KAPCSOLÓDÁSOK – HÍRES SZÜLÖTTEK

„Legyen a zene mindenkié!”

1882. december 16-án született Kodály Zoltán, magyar zeneszerző, zeneoktató, zenetudós, népzenekutató. Már szülőházában megismerkedett a hangszerekkel, a zenével, a népdal szeretete is ott ivódott belé. Később tanulmányai mellett saját erejéből tanult meg játszani különböző hangszereken, énekkarban, zenekarban szerepelt, népdalgyűjteményeket tanulmányozott. 1905 nyarán megkezdte saját népdalgyűjtő útjait is. E munka során ismerkedett meg Bartók Bélával. Külföldi tanulmányaiból visszatérve a Zeneakadémia tanára lett. Mozgalmas zenei, zeneszerzői életét méltán koronázta meg zenepedagógiai munkásságával.

Az általa kidolgozott és róla elnevezett zenepedagógiai koncepció – a Kodály-módszer – a mai napig alapját képezi a magyar zenei oktatásnak. 2016-ban az UNESCO a módszert a szellemi kulturális örökség részévé nyilvánította.

Elgondolása szerint:

“… a jó zenész kellékeit négy pontban foglalhatjuk össze:

1. kiművelt hallás,

2. kiművelt értelem,

3. kiművelt szív,

4. kiművelt kéz.

Mind a négynek párhuzamosan kell fejlődnie, állandó egyensúlyban. Mihelyt egyik elmarad vagy előre szalad, baj van. … Az első két pontra a szolfézs és a vele kapcsolt, összefonódott összhangzattan és formatan tanít. Szükséges kiegészítés: mennél sokoldalúbb gyakorlati zenei tevékenység: kamarazene, karéneklés nélkül senkiből sem lesz jó zenész.”

Az én kisfiam most 6 éves. Egészen kicsi korától teljesen tudatosan olyan játékokat vásároltam neki, melyek nem megcsinálják helyette a tevékenységet, hanem ő maga tanulhat általuk. Kreativitást, gondolkodást. Így mindenféle zenélő kütyüket sem vettem, ellenben kapott hangszereket. Rumba tököt, xilofont, csörgő tojásokat, csörgőkarikát, ritmusbotot, sőt, még egy furulyát is. Nagyon jó a ritmusérzéke, szereti a zenét, imád táncolni. Amint lehet, beíratom zeneiskolába, mert

“…csakis művészi érték való a gyermeknek!” 

S tiszteletem igazolására álljon itt még néhány Kodály Zoltán idézet:

“A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.”

“Zeneértővé… csak aktív zenei tevékenység tehet, puszta zenehallgatás magában nem elég.”

“A gyermek ne fogalmakat, definíciókat gyűjtsön, hanem zenekincset. Annak számbavételére, rendező áttekintésére ráér később.” 

„Mélyebb zenei műveltség mindig csak ott fejlődött, ahol ének volt az alapja. A hangszer a kevesek, kiváltságosok dolga. Az emberi hang, a mindenkinek hozzáférhető, ingyenes és mégis legszebb hangszer lehet csak általános, sokakra kiterjedő zenekultúra termő talaja.”

Szólj hozzá!

További cikkek