Barion Pixel

Te mit mondanál kiskorú önmagadnak? 15+3 mérgező mondat

Ugyanazt, amit ma gyermekednek mondasz? Esetleg néha hallod magad, mikor pont azokat a fájdalmas mondatokat veted oda neki, mint amiket annak idején te is kaptál? A fáradtság, a sok feszültség bennünk talán magyarázat lehet időnként az ilyen kirohanásainkra, illetve az is, hogy valójában tovább visszük ezt a mérgező mintát, mivel gyerekkorunkban annyira beidegződött. Ha nem vagyunk tudatosak, előfordulhat, hogy észre sem vesszük. De ha már felfigyeltünk rá, itt az ideje komolyan venni és átalakítani.

1. Ne legyél beteg, mert akkor anya szomorú.

Persze, szegény gyerek, nem elég, hogy beteg, még bűntudata is legyen, mert te szomorú vagy miatta. Ne azért ne legyen beteg, mert az neked nem jó. Neki sem jó, hidd el. Nem a te bosszantásodra betegedett meg.

2. Ne legyél szomorú!

Már miért is ne? Neki is joga van szomorúnak lenni.

3. Hagyd abba a sírást!

Majd ha kisírta magát, abbahagyja. Aminek ki kell jönni, annak ki kell jönni. Ha sír, akkor valami problémája van. Akkor is, ha szerinted nem probléma. Inkább segíts neki feldolgozni az érzelmeit. Tanítsd meg rá, hogyan kell.

4. Csak álmodozol. Úgyse lesz belőled semmi.

Az egyik legmérgezőbb mondat. Azért, mert belőled nem lett semmi, az álmaid álmok maradtak, az övéit nem kell letörni.

5. Úgysem tudod megcsinálni.

És? Te sem úgy születtél, hogy mindent meg tudtál csinálni. Segíts neki, mutasd meg neki, hogyan könnyebb.

6. A kisbabák viselkednek így.

Ne degradáld a gyerekedet. Építeni kell, nem rombolni.

7. Egy fiú nem sírhat.

Dehogynem!

8. Miattad van…Sok mindent feláldoztam érted.

Na ezt aztán tényleg ne! Soha! Ő nem kérte tőled az életet. Ne kelts benne bűntudatot, ez nagyon tisztességtelen.

9. Hagyj békén!

Ne vonjuk meg tőle személyünket ilyen durván! Szépen el lehet magyarázni, hogy anyának most egy kis csendre/egyedüllétre/nyugalomra van szüksége, hogy aztán újult energiával ismét tudjunk maximálisan rá figyelni.

10. Ne kérdezz annyit!

Örülj neki, ha kérdez, érdeklődik. Ez azt jelenti, hogy intelligens, gondolkodó ember. Ne törjük le a kíváncsiságát, ha azt akarjuk, hogy később se csak egy bólogató majom legyen belőle.

11. Ne legyél ilyen-olyan…amolyan…

Erre finoman rá lehet vezetni. Ilyen durván nem szabad nekimenni.

12. Rossz vagy!

Nem rossz! Csak valamire fel akarja hívni a figyelmedet. Lehet, hogy épp egy kis odafigyelésre, törődésre, szeretetre vágyik. Rossz lehet, amit csinál, de nem ő. Meg kell tanítani neki, hogy értse a különbséget.

13. Ha nem hagyod abba/csinálod, amit mondok, akkor soha többet….

A „soha többet” folytonos ismételgetésével csak saját következetességünket ássuk el egy jó mély gödörbe. Mondjuk azt, hogy legközelebb/holnap/jövő héten, stb. De ne soha többet, ha csak tényleg nem gondoljuk nagyon, de nagyon komolyan. Csak olyat helyezzünk kilátásba, amit be is tudunk tartani.

14. Olyan vagy, mint anyád/apád.

Ne hasonlítgassuk párunkhoz/volt párunkhoz gyermekünket. Ő nem olyan. Ő egy külön kis ember. Főleg, ha a hangsúly sem éppen kedves. Ő talán ugyanúgy szereti mindkettőtöket és nagyon mély sebeket lehet ütni benne szülőpárunk szidalmazásával.

15. Nem szeretlek!

Ilyet soha, de soha nem szabadna mondani egy gyereknek sem. Idetartoznak a „szeretni foglak, ha ezt vagy ezt megcsinálod nekem/ilyen vagy olyan leszel” típusú mondatok is. Ez is azt sugallja, hogy a szeretetünk feltételhez kötött. De azt szerintem másképp hívják, semmiképp nem szeretetnek. „Nem szeretem, amit csinálsz épp.” De a gyerek személyét soha ne keverjük bele. Lehet, hogy 5 perc múlva te már nem is emlékszel rá, hogy azt mondtad neki, hogy nem szereted, de ő élete végéig. Szorongani fog és úgy érzi majd, mindig meg kell felelnie mások elvárásainak, hogy szeressék. Ez később nagyon romboló lehet.

+3

Vannak olyan megnyilvánulások, melyek kisfiam születésekor (illetve azóta is) kiverték nálam a biztosítékot. Ezeket mások mondták nekem/nekünk. Elég gyakran és sok ember szájából elhangzottak ezek a buta, értelmetlen mondatok. Te hogy vagy ezekkel?

1. Nem fázik? / Megfázik!

Gyerek nem egyenlő megfázással. Ez valamiért nagyon összemosódott a fejekben. Neki is kell a szabad levegő. Télen is. Fel van öltöztetve, be van takarva. Ennyi.

2. Anya nem ad neked enni? / Éheztetnek?

Nem, nem éheztetem a gyerekem. És nem, nem vicces ezzel poénkodni.

3. Rúgd / üsd / verd meg anyát/apát!

Persze, miért is ne? Most komolyan… Elhiszem, hogy jópofizni akar, de tényleg nem megy másképp?

Szólj hozzá!

További cikkek

Emberi kapcsolatok

Advent angyalai

Valójában advent az elcsendesedés, a magunkba fordulás időszaka. Nem a karácsony előtti nagy bevásárlás, az őrült rohangálás, a kapkodás kellene,

Tovább olvasom