Barion Pixel

Hogyan vészeld át kisgyermekeddel zökkenőmentesen az óraátállítást?

2021-ben október 31-re esik az óraátállítás időpontja. Hajnali 3 órakor visszaállítjuk 2 órára, s ezzel elkezdődik a téli időszámítás.

Néhány héttel ezelőtt egy anyukás csoportban, melynek tagja vagyok, feltette valaki a kérdést, hogy a többi édesanya hogyan oldja meg az óraátállítás nehézségeit. Praktikákat, tanácsokat kért ez ügyben.

Megmondom őszintén, először nagyon meglepődtem. Nem értettem, vajon mit kell ezen megoldani. Aztán csodálkozva olvastam a válaszokat. Nem is kevés válasz érkezett. Tényleg nem gondoltam, hogy ez ilyen sokaknak okoz gondot. Úgy látszik, ebből a szempontból is szerencsés vagyok a gyerekemmel. De ha már létezik a probléma, akkor megérdemli, hogy foglalkozzunk vele.

Nálunk nem volt szoros, időpontokhoz kötött napirend soha, még a gyerekem kisbaba korában sem. Valószínűleg ez az oka, hogy nem is igazán vettem észre az óraátállítás kellemetlen mellékhatásait.

De akiknél az a megszokott, hogy mindent körülbelül azonos időben végeznek, ott tényleg nyomasztó lehet, ha a kisbaba fél 8 helyett fél 7-kor már aludni akar, majd hajnalban felveri az egész családot.

A segítőkész anyukák válaszaiból egyértelműen feltárulkozott ennek az átmeneti nehézségnek a megoldását szolgáló fortély. Nevezetesen az, hogy fokozatosan, napi 10-15 perces csúszásokkal végezzük a megszokott tevékenységeket. Úgy, mint az ébredés, étkezések, fürdetés, lefekvés. Így a kicsinek is könnyebb lesz apránként alkalmazkodni az új ritmushoz. Érdemes akár már az óraátállítást megelőző néhány napban elkezdeni a csúsztatgatást. Előző este különösen fontos a picit később való lefekvés, ugyanis gyermekünket cseppet sem fogja érdekelni vasárnap reggel az időeltolódás ténye, s esetleg kellemetlen meglepetésben lehet részünk a korai órákban.

Egy-két hét és ráállnak a gyerekek.

Szólj hozzá!

További cikkek

Emberi kapcsolatok

Advent angyalai

Valójában advent az elcsendesedés, a magunkba fordulás időszaka. Nem a karácsony előtti nagy bevásárlás, az őrült rohangálás, a kapkodás kellene,

Tovább olvasom