Barion Pixel

A 10 legpusztítóbb hiba, amit elkövethetsz egy introvertált emberrel való kapcsolatodban

 1. Kérdezd meg tőle, hogy mi a baja, amikor csendben van. Nyugodtan kérdezgesd, miért szomorú, miért nem beszélget, miért nem szól hozzád. Talán veled van valami baja? Megbántottad valamivel? Haragszik rád? Legyél rámenős! Ne hagyd magad lerázni! Ne hagyd rá! Igenis, beszélje meg veled, mi a problémája! Nyugodtan vedd magadra a rossz kedvét! Biztos miattad van.
 2. Borítsd fel a napirendjét! Jelenj meg a lakásán minden előzetes bejelentés nélkül! Ne hagyd, hogy becsukja előtted az ajtót! Várd meg a munkahelye előtt, anélkül, hogy megbeszéltétek volna! Ráncigáld el magaddal egy társasági összejövetelre! Azokat különösen szereti. Ott helyezd őt a középpontba, hozd olyan helyzetbe, hogy beszélnie kelljen sok ember előtt! Hívd fel rá a figyelmet nyilvánosan! Csinálj neki programokat, anélkül, hogy vele egyeztetnél!
 3. Kapcsold be a televíziót, rádiót, miközben beszélgetsz vele! Csinálj minél nagyobb háttérzajt! Közben telefonon csacsogj a többi barátoddal is! Felületes, lényegtelen dolgokról beszélgessetek!
 4. Kritizáld! Szólj bele az életébe! A gondolkodásába, a gondjaiba, a megoldásaiba, mindenbe! Keresd meg a gyenge pontját és lehetőség szerint az azzal kapcsolatos helyzeteket szóld le a leginkább! Bíráld felül a döntéseit!
 5. Szervezz neki meglepetés bulit! Lehetőleg olyankor, amikor véletlenül se készül rá. Minél nagyobb a döbbenet, minél inkább kizökkented, annál jobb. Ne kérdezd meg, milyen ajándékot szeretne, ne is gondolkodj rajta, vedd azt, amit te akarsz! Ne bízd rá a döntést!
 6. Kérdezd meg tőle, miért olyan szégyenlős! Véletlenül se hidd el, hogy nem az, csak nem akar mindent megosztani veled, vagy másokkal azonnal, hanem előbb jól átgondolja, kielemzi.
 7. Mindenképpen csapatban akarj vele lenni, dolgozni, vagy dolgoztatni. Ne törődj vele, hogy azt mondja, egyedül jobban megy neki, könnyebben gondolkodik. Legyen körülötte jó sok ember, azok is minél hangosabbak.
 8. Ülj le mellé a buszon, vagy akárhol, lényeg, hogy jó szorosan! Ne legyen szabad tere! Mássz bele az arcába és jó hangosan beszélj, sőt kiabálj! Ne hagyj neki teret és levegőt se!
 9. Várj tőle azonnali reakciót mindenre! Különösen szóban. Várd el, hogy rögtön megnyíljon neked, vagy bármilyen idegennek!
 10. Nézzed hülyének! Hidd el, hogy buta! Csak mert nem akar rögtön kimondani valamit, előtte jól átgondolja azt.

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat és az illető rövid időn belül eltűnik az életedből, nem veszi fel a telefont, nem nyit ajtót, átmegy a túloldalra, ha meglát, esetleg eltűnik a közösségi oldalon az ismerőseid közül, akkor valószínűleg egy vérbeli introvertálttal volt dolgod.

…és hogyan kerülheted el ezeket?

 1. Fogadd el, hogy pillanatnyilag lemerült a szociális kapcsolatokban és ő nem társaságban, hanem az egyedüllétben tud feltöltődni.
 2. Tartsd tiszteletben a magánéletét! Beszéld meg vele előre a közös programokat!
 3. Próbálj meg vele kettesben vagy kisebb társaságban beszélgetni. Intelligens kommunikáció legyen köztetek, ne a legújabb műkörmödről locsogj egy órán keresztül. (Persze megmutathatod neki, hátha megdicséri, de ennyiben merüljön is ki a történet.)
 4. Hallgasd meg, ha valami gondja van, de az Isten szerelmére, ne akarj helyette megoldásokat találni és főleg ne erőltesd rá a saját nézőpontodat!
 5. Ha bulit szervezel neki, beszéld meg vele is a részleteket. Hidd el, jobban fog örülni, sokkal felszabadultabban fogja érezni magát, ha tudja előre, mire számíthat, mintha kizökkented a ritmusából.
 6. Értsd meg, hogy nem szégyenlős, csak nem akar a középpontban lenni, nem tartozik minden dolga másokra. Kiáll magáért, ha kell, nem fog elveszni, neki a stratégiája a hallgatás. Közben megfigyel, kiismer, észreveszi, amit mások nem, s a kellő időben felhasználja.
 7. Hagyd, hogy egyedül dolgozzon. Sokkal hatékonyabb és könnyebben tud gondolkodni is, ha csend és nyugalom van körülötte.
 8. Lehetőleg ne legyél hozzá túl közel. Na nem azért, mert büdös lennél, csak hagyj neki szabad levegőt, arra nagyon nagy szüksége van.
 9. Hagyj neki gondolkodási időt. Szereti jó alaposan átgondolni a dolgokat. És ne kényszerítsd, hogy kimondjon olyanokat, amiben még nem biztos.
 10. Fogadd el, hogy okos, mert „Az se hülye, aki hallgat!”

Szólj hozzá!

További cikkek

Emberi kapcsolatok

Advent angyalai

Valójában advent az elcsendesedés, a magunkba fordulás időszaka. Nem a karácsony előtti nagy bevásárlás, az őrült rohangálás, a kapkodás kellene,

Tovább olvasom