Barion Pixel

Te is nézhetsz ezután másképp embertársaidra!

személyiségtípusok

Személyiségtípusok – Csak óvatosan a beskatulyázással!

Van az ismerőseid között olyan ember, mint a Duracell nyuszi? Csak pörög és pörög, beszél, gyakran megérint közben? Vagy olyan, akin nem is látszanak az érzelmek? Egy-két dolog érdekli, azokhoz nagyon ért, de minden mástól motiválatlan tud maradni? Ismersz ilyen személyiségtípusú embert? És állandóan elemzőt? Aki mindent érteni akar? Csak rendszerben tud gondolkodni? Vagy olyat, aki csak azt nézi másban, mit ért el? Aki elismerésre vágyik csupán? Nem érted, hogy működhetünk ennyire különbözően?

A 4 személyiségtípus

Sok éve már, hogy egy bizonyos üzleti lehetőségben láttam a jövőt, s bár a karrier és a busás jövedelem nem jött össze, de nagyon sok hasznos információval lettem gazdagabb általa. Emlékszem egy meleg nyári napra, mikor barátnőmmel egy céges rendezvényen elhangzott prezentáció hangfelvételét hallgattuk barátságos óbudai kis lakásában. Akkor hallottam először a Hippokratész-féle személyiségtípusokról. Úgy három évtizednyi tudatlanság és értetlenség kezdett felcserélődni bennem a megértéssel és a bizonyossággal.

Folyamatosan jegyzeteltem. Döbbentem ismertem magamra és ismerőseimre, családtagjaimra egyaránt. Megcsináltuk a tesztet is, nem lepett meg minket az eredmény. Úgy éreztem, minden a helyére került egy csapásra.

Nem mintha be akarnék skatulyázni embereket, vagy akár magamat, de a személyiségtípusok megismerése által megértettem számtalan emberi viselkedést, annak motivációját, s főleg és elsősorban a sajátomét.

Annyira jókat mondott az előadó, mintha rólam beszélt volna a melankolikusnál, a kolerikusnál pedig a főnökasszonyi szerepemben ismertem rá önmagamra. Szangvinikus barátnőmet egy az egyben, a maga teljességében ábrázolta. A legfurcsább emberek számomra mindig a flegmatikusok voltak, de ezután már soha nem tekintettem rájuk ugyanolyan szemmel, a nézőpontom egészen más megvilágításba helyezte ebbe a csoportba tartozó ismerőseimet.

Ettől a naptól fogva céltudatosan kielemzem a személyiségtípusa szempontjából a számomra érdekes embereket, vagy olyanokat, akikkel valami dolgom van, s így könnyebben és gyorsabban megtalálom a hozzájuk vezető utat.

Szólj hozzá!

További cikkek